Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ερώτηση που αφορά την ίση εφαρμογή του νόμου στον χώρο του Ελληνικού ποδοσφαίρου


Αθήνα 30.11.2012

Προς: κ. Υπουργό Οικονομικών
Κ. Ιωάννη Στουρνάρα
Και κ. Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας,
Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
Κ. Κων/νο Χατζηδάκη
ΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: Ίση εφαρμογή του νόμου σε όλες τις περιπτώσεις;

Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας (Real News της Κυριακής, 25 Νοεμβρίου 2012, στο ένθετο real sports με τίτλο «Καταγγελία για τις μεταγραφές της Παναχαϊκής») η ΠΑΕ Παναχαϊκή το καλοκαίρι του 2010, προχώρησε σε μεταγραφές χωρίς να  διαθέτει την απαιτούμενη φορολογική ενημερότητα.
Η εφημερίδα, επικαλείται καταγγελία του πρώην υπαλλήλου της ΕΠΟ Γιάννη Παπαδόπουλου στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα της Ομοσπονδίας, στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: Καταγγέλλω ενώπιον σας περιστατικό που υπέπεσε στην αντίληψή μου το οποίο ενδεχομένως να προήλθε από παράνομες πράξεις. Συγκεκριμένα η ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ δια των νομίμων εκπροσώπων της πραγματοποίησε μεταγραφές ποδοσφαιριστών κατά την περίοδο Ιουλίου 2010 δίχως να είναι φορολογικά ενήμερη.
Το γεγονός αυτό προκύπτει και από την απόφαση της Επιτροπής Ιδιότητας και Μεταγραφών (ΕΙΜ) της ΕΠΟ για την πλαστή φορολογική ενημερότητα που κατέθεσε η ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ τον Ιανουάριο 2011, στην οποία αναφέρεται ότι η τελευταία νόμιμη ενημερότητα που έλαβε η ΠΑΕ από την ΔΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ήταν τον Δεκέμβριο 2009. Από αυτό προκύπτει ότι τον Ιούλιο 2010 δεν ήταν φορολογικά ενήμερη, καθώς η επόμενη νόμιμη ενημερότητα εκδόθηκε τον Μάιο 2011.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο υπάλληλος της ΕΠΟ, ζητούσε από τον αρμόδιο εισαγγελέα να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια  για την διαπίστωση ενδεχομένως παράνομων πράξεων, υπενθυμίζοντας ότι για σκάνδαλο πλαστών ενημεροτήτων εξαφανίστηκαν ομάδες με ιστορία και υποβιβάστηκαν στην Δ' Εθνική.
Η εφημερίδα, μάλιστα, επικαλούμενη και σχετικό έγγραφο, αναφέρει ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση το υπουργείο Ανάπτυξης είχε αποστείλει έγγραφο αίτημα προς την ΠΑΕ Παναχαϊκή και τον τότε πρόεδρο και ιδιοκτήτη της, με το οποίο ζητούσε την προσκόμιση οικονομικών καταστάσεων για τα έτη 2007,2008,2009,2010 και 2011, χωρίς ωστόσο να λάβει καμία απάντηση.
Όπως μάλιστα προέκυπτε από το συγκεκριμένο έγγραφο εάν η εταιρεία δεν έχει υποβάλει προς καταχώρηση οικονομικές καταστάσεις τριών τουλάχιστον διαχειριστικών χρήσεων, ο υπουργός Ανάπτυξης έχει έννομο συμφέρον να ζητήσει τη λύση της, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να έχει συμβεί.
Με βάση το ανωτέρω δημοσίευμα ερωτώνται οι Υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης:

1.   Γιατί το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει προχωρήσει στη διάλυση της εταιρείας, αν και ο νόμος ορίζει ρητά ότι ο υπουργός έχει έννομο συμφέρον να το πράξει;

2.   Τι ενέργειες έχουν κάνει για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του δημοσίου με δεδομένο ότι η εταιρεία δεν έχει προσκομίσει τα έγγραφα φορολογικής ενημερότητας για τα έτη 2007,2008,2009,2010,και 2011, και παρακαλώ όπως μου προσκομίσετε το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Ανάπτυξης προς την ΠΑΕ, εάν αυτό υπάρχει.

3.   Γιατί τα αρμόδια υπουργεία δείχνουν τέτοια ανοχή, που κατά την γνώμη μου δεν επέδειξαν σε αντίστοιχες περιπτώσεις πλαστών ενημερωτήτων και ομάδες υποβιβάστηκαν στην Δ΄Εθνική (αναφέρω ενδεικτικά: Ηρακλής, Κόρινθος, Καρδίτσα κ.α.)