Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Θέλουμε πανεπιστήμια με αυξημένη αξιοπιστία

από viotianet

Στην αντεπίθεση πέρασε ο βουλευτής Βοιωτίας της Ν.Δ. Γιάννης Καράμπελας απαντώντας σε εκείνους που τον κατηγόρησαν ότι έλειπε από την σύσκεψη για το Πανεπιστήμιο που διοργάνωσε ο δήμος Λεβαδέων.
«Δεν είναι σίγουρο ότι θα καταργηθεί το Πανεπιστήμιο στη Λιβαδειά αυτή τη στιγμή είμαστε ακόμα σε διαβούλευση», είπε σε δηλώσεις του ο κ. Καράμπελας και πρόσθεσε: «Η δική μου απουσία αλλά και των άλλων δύο συνάδελφων από την σύσκεψη που διοργάνωσε ο δήμαρχος ήταν διότι είχαμε ανειλημμένη υποχρέωση στα εγκαίνια του ιδρύματος Αντενάουερ όπου μίλησαν ο πρωθυπουργός και ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είχαμε δηλώσει την συμμετοχή μας είκοσι μέρες νωρίτερα».

Επίσης έκανε γνωστό ότι την ίδια μέρα το πρωί στο υπουργείο Παιδείας βουλευτές της Ν.Δ. απ΄ όλη την Ελλάδα είχαν ευρεία σύσκεψη για τα κριτήρια με τα οποία θα προχωρήσει η συγχώνευση ή κατάργηση σχολών.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις χωρίς να παίρνουμε ντουντούκες», σημείωσε ο βουλευτής και απευθυνόμενος στ όσους εξαπέλυσαν επίθεση για την απουσία από την σύσκεψη είπε: «Όσο για αυτούς που μας κατηγορούν δεν θέλω να φύγω από το πνεύμα των Χριστουγέννων και να πως ότι είναι η εποχή των καλικάτζαρων και των ξωτικών, τους κατανοώ».

Αναφερόμενος στην άποψή του για τα Πανεπιστήμια τόνισε:  «Μέχρι σήμερα τα πτυχία χρησίμευαν για να μπαίνουν στο δημόσιο, τώρα ούτε αυτό γίνεται. Πρέπει λοιπόν να αυξήσουμε την αξιοπιστία τους και αυτό θα γίνει με την ενδυνάμωση των γνωστικών αντικειμένων και τη συρρίκνωση των πανεπιστημιακών τίτλων».

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία μνημονιακή επιταγή για συγχώνευση ή συρρίκνωση των πανεπιστημιακών σχολών» αλλά υπάρχει ανάγκη «να αλλάξουμε για να έχουμε κάποια αποτελέσματα ως χώρα».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν γίνεται να προχωρήσουμε με μεγαλοστομίες της αντιπολίτευσης που θέλει να σωθούμε αλλά χωρίς να αλλάξουμε, τις συνταγές των προηγούμενων δεκαετιών τις έχουμε βιώσει και τα αποτελέσματα τα ζούμε σήμερα στο πετσί μας».
Παράλληλα τόνισε: «Θέλω να δεσμευτώ στους Βοιωτούς οτι βάθος δεκαετίας δεν θα ήθελα με τις αποφράσεις που λαμβάνω σήμερα να βρεθεί έστω και ένας πολίτης που να μου πει ότι στη συγκεκριμένη στιγμή δεν έπραξα αυτό που έπρεπε να πράξω και ότι δεν έπρεπε να ακούσω τις σειρήνες».

Καταλήγοντας ο κ. Καράμπελας επεσήμανε: «Τα πανεπιστήμια δεν γίνονται με στόχο πως θα δουλεύει η τοπική αγορά αλλά με την αξία και τη δύναμη των πτυχίων και αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι πανεπιστήμια που να υπάρχει διασύνδεση του γνωστικού αντικειμένου με την τοπική αγορά όχι όμως να είναι ο μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας».

Θέση για το ζήτημα του Πανεπιστημίου στη Λιβαδειά πήρε και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Βοιωτίας Δημήτρης Καραμάνης ο οποίος αναφέρθηκε στη μοναδικότητα του γνωστικού αντικειμένου εκτιμώντας οτι αποτελεί το δυνατό χαρτί της Βοιωτίας για την παραμονή του πανεπιστημιακού τμήματος απέναντι στις συγχωνεύσεις που θα προωθήσει το υπουργείο Παιδείας ενώ δεν παρέλειψε να χρεώσει προχειρότητα και έλλειψη διεκδικητικότητας στη δημοτική αρχή με αφορμή και τη σύσταση μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την στήριξη του Τμήματος.