Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ με Θέμα: Ακατανόητη καθυστέρηση σε περίπτωση απάτης στο ΙΚΑ


Αθήνα 18.02.2013

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ερώτηση αναφορικά με τη μεγάλη απάτη του ΙΚΑ Καλλιθέας κατατέθηκε σήμερα προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας, κ. Γιάννη Βρούτση από τον βουλευτή Βοιωτίας, κ. Γιάννη Καράμπελα με αφορμή προχθεσινό δημοσίευμα της έγκριτης  αθηναϊκής εφημερίδας, πανελλαδικής κυκλοφορίας, “Έθνος του Σαββάτου”.

 
Αυτό που τονίζεται κυρίως, είναι πως θεωρείται αδιανόητο να κωλυσιεργεί η επιβεβλημένη και παραδειγματική τιμωρία κρατικών λειτουργών που παρανόμησαν, καταχραζόμενοι δημόσιο χρήμα, την ώρα που οι Έλληνες πολίτες υπόκεινται σε επώδυνες θυσίες.

 

Ακολουθεί αναλυτικά ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

 

Προς: κ. Υπουργό Εργασίας

και Κοινωνικής Προστασίας

κ. Γιάννη Βρούτση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Ακατανόητη καθυστέρηση σε περίπτωση απάτης στο ΙΚΑ

 
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η υπέρβαση της σημερινής κρίσης, αναμφισβήτητα περνά από την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της χώρας στο εξωτερικό και από την καταπολέμηση των αιτίων, πού μας έφεραν στο χείλος της καταστροφής. Μαζί με τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού...
και της κυβέρνησης εθνικής ανάγκης, προκειμένου να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στους δανειστές και εταίρους μας, απαιτείται η παραδειγματική τιμωρία σε περιπτώσεις ανομίας, ιδίως όσων κρατικών λειτουργών παρέβησαν τον όρκο τους και έθεσαν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το εθνικό.

 
Δυστυχώς, η παραπάνω αυτονόητη παραδοχή δεν ισχύει σε πολλές περιπτώσεις παράνομης συμπεριφοράς κρατικών λειτουργών και η απόδοση ευθυνών, όποτε αυτή επιτυγχάνεται, γίνεται με αργούς ρυθμούς.

 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός της μεγάλης απάτης στο ΙΚΑ Καλλιθέας, πού αποκαλύφθηκε πριν ένα ακριβώς χρόνο. Σήμερα, ούτε έχει οριστεί και πραγματοποιηθεί η τακτική δικάσιμος, ούτε καν έχει συγκληθεί το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο του ΙΚΑ, προκειμένου να παύσει οριστικά τις επίορκες υπαλλήλους, οι οποίες είναι προφυλακισμένες, όμως λαμβάνουν το 50% του μισθού τους, αφού έχουν τεθεί μόνο σε δυνητική αργία! Όπως αποκαλύπτει η έγκριτη αθηναϊκή εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» του Σαββάτου 16/2/2013 και αναπαράγουν αρκετά ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η «συμμορία του ΙΚΑ Καλλιθέας συνεχίζει να πληρώνεται με… το νόμο». Η έρευνα των επιθεωρητών του ΙΚΑ αποκάλυψε ότι η ζημιά για το Ίδρυμα υπερβαίνει τα 16 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι σε μια εποχή πού μισθοί και συντάξεις κόβονται αδιακρίτως, προκαλείται βάναυσα η ελληνική κοινωνία, όταν υπάρχουν επίορκοι υπάλληλοι, των οποίων η δράση έχει αποκαλυφθεί, βρίσκονται προφυλακισμένες, αλλά εξακολουθούν νομίμως να λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους!

 
Κατόπιν των ανωτέρω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας Γιάννης Βρούτσης, να πληροφορήσει το Σώμα και δια αυτού τον ελληνικό λαό:

Ήταν εις γνώσιν του η αποκάλυψη της εφημερίδος «ΕΘΝΟΣ» σχετικά με την αδιανόητη μη σύγκλιση του πειθαρχικού συμβουλίου του ΙΚΑ επί ένα χρόνο, προκειμένου να παύσει οριστικά τις επίορκες υπαλλήλους του ΙΚΑ Καλλιθέας, να σταματήσει τη μισθοδοσία τους και να επιβάλλει τις κατά νόμο προβλεπόμενες ποινές;

 
Εκτιμά ο κ. Υπουργός ότι η διοίκηση του ΙΚΑ έχει ενεργήσει σύμφωνα με το δέοντα τρόπο, αναφορικά με την αυστηρή και παραδειγματική τιμωρία των συγκεκριμένων υπαλλήλων, οι οποίες δρούσαν με εγκληματικό τρόπο (όπως αναφέρει το κατηγορητήριο) από το 2003;

 
Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει η διοίκηση του ΙΚΑ, ώστε να προλαμβάνει περιστατικά παράνομης συμπεριφοράς υπαλλήλων του; Πόσοι υπάλληλοι έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη για άνομες ενέργειες εναντίον του Ιδρύματος και των Ελλήνων ασφαλισμένων; Πόσοι επίορκοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί ένεκα της εγκληματικής συμπεριφοράς τους;